Terembérlet
Sajtószoba
Irodalmi évfordulók
Hírlevél feliratkozás
Rendezvények

Sze.
27.
18:00
PIM Esti Extra - Elhangzó kiállítás
Felolvasnak: Márton László, Németh Gábor, Schein Gábor és Závada Pál
Cs.
28.
20:00
A lánglelkűek - Brückner János kiállítása
Tankönyvek lapjain számtalanszor látott arcok: “nagyjaink” és “példaképeink” – a hivatalos kánon arcképcsarnoka. A statikus képmások újraalkotása után mi marad a változatlannak ismert ikonokból?

«     május    »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
2012. május 29.

PIM Nyári Fesztivál

Szabadtéri előadások a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A PIM Nyári Fesztiválon június 26-tól 10. alkalommal várjuk az érdeklődőket kellemes nyár esti kikapcsolódással, zenével, irodalommal, színházzal

Június 26. kedd, 20.00 (Esőnap: június 27.)
Lámpafény koncert
Harcsa Veronika Quartet
Megzenésített versek a 20. század magyar irodalmából
Vendégművész: Kulka János színművész
A Harcsa Veronika Quartet zenészei: Blaho Attila (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő) és Majtényi Bálint (dob). Rendszeres vendégük Gyémánt Bálint, gitáros.
 
A koncerten elhangzó versek:
Út – Weöres Sándor
Ülni, állni, ölni, halni – József Attila
Üzenj – Kassák Lajos
A szomj – Nemes Nagy Ágnes
Nyár – Babits Mihály
Szobrokat vittem – Nemes Nagy Ágnes
A lámpagyújtó énekel – Kosztolányi Dezső
Műterem – József Attila
Együgyü mese – Karinthy Frigyes
Lámpafény – Tóth Árpád
 
Jegyár: 2600 Ft
 
 
Július 1. vasárnap, 20.00 (Esőnap: július 2.)
Nézzünk bizakodva a jövőbe!
Válogatás Örkény István egyperces novelláiból – az Örkény Színház előadása
Közreműködik az Örkény Színház teljes társulata.
Az előadás kapcsolódik a PIM Mi mennyi – Örkény István 100 éves című kiállításához. A tárlat látogatható 2012. december 31-ig.
 
Jegyár: 3000 Ft
 
 
Július 3. kedd, 20.30 (Esőnap: július 4.)
Budapest Bár: Hoppá! – koncertszínház
Közreműködik a Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc.
Szereplők: Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Szűcs Krisztián
Rendező: Pál Kálmán
Producer: Gáncs Andrea
 
Jegyár: 4200 Ft
 
A Budapest Bár és a Karzat Színház műfajteremtő próbálkozásként 2010-ben a Budapest Bár zenei anyagára épülő színházi produkciót hozott létre, olyan színházi előadást, ahol a zenészek, énekesek egyszerre színészek is. A kísérlet sikerült, hiszen az első, Tánc című előadást – amely a zenekar 2. lemezének anyagára épült – az eltelt másfél évben sokezer ember látta.
 
Az előző koncertszínház sikerén felbuzdulva a Hoppá! című lemezhez kapcsolódva, annak zenei anyagára építve újabb előadást hozott létre a csapat 2011. otóberében. Az előadás rendezője és tervezője ismét Pál Kálmán, aki ezúttal egy piactéren jeleníti meg az előadást. A Hoppá! című lemez sikerét és népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy közel 10 héten keresztül vezette a magyarországi lemezeladási listát, amely mostanra dupla platina lemezzé vált. A lemez egyik számából, a Szilvafácskából készült klipet pedig több, mint 490000-en nézték már meg a youtube-on.
 
A Hoppá! színpadán egy fiktív budapesti tér épül fel a hatvanas évekből, ahol a piacos árusok bódéi mellett egy vendéglő kerthelyisége látszik. Az előadás ideje nagyjából egy napot mesél el. Éjféltől másnap éjszakáig követhetjük nyomon a piactér és a vendéglő életét, ahol minden szereplő dalra fakad, miközben szürreális képekben mutatkozik meg a hatvanas évek hangulata. A zenészek és énekesek elképzelt karaktereket, a piactér furcsa figuráit, árusait, vendégeit személyesítik meg: Kiss Tibiből kolbászsütő, Ferenczi Györgyből vendéglőtulajdonos, Lovasi Andrásból messziről érkezett vidéki vendég válik. A zenés őrület főszereplője Farkas Róbert és zenekara, ők húzzák egyre bravúrosabban a talpalá valót, amíg a végső jelenetben megnyílik a Pokolbár kapuja, és pokolbéli táncba torkollik a piactéri nap.
 
 
Július 6. péntek, 20.00 (Esőnap: július 8.)
A KISTEHÉN nyári melankolikus estje
A Kistehén nyári melankolikust estje a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében Erdős Virággal, Kemény Istvánnal, Grecsó Krisztiánnal és Lantos Ivánnal karöltve. 
 
A korábbi sikeres Trafóban megrendezett melankolikus zenei-irodalmi est idén nyáron a Petőfi Irodalmi Múzeum Kertjében látható. Erdős Virággal már 2010 januárjában volt egy közös fellépésük, Kollár-Klemencz László és Erdős Virág több megzenésített vers mellett azóta egy közös dalt is írtak, melyet az est folyamán közösen adnak elő. Kemény István Méhész vers-dala elmaradhatatlan része minden Kistehén koncertnek, és Grecsó Krisztián, mint új utas gitárral és vokállal is a zenekar ideiglenes tagjaként részt vesz a nyári melankóliában. És külön Lantos Ivánról. Ő a hetvenes évek magyar underground népzene nagy alakja (Spondo, Orfeó Társulat, Kolinda), aki Franciaországban folytatta a zenélést, több évet Afrikában dolgozott, majd pár éve tért vissza Magyarországra. Egy tanyán él, ott találkozott Kollár Klemencz Lacival. Azóta belekezdtek egy új közös melankolikus lemez elkészítésébe. Az est folyamán a készülő lemezről, és Lantos Iván korábbi dalaiból is játszik a Kistehénnel közösen.
 
Jegyár: 2200 Ft
 
Jegyek vásárolhatók a Múzeum jegypénztárában (kedd-vasárnap 10.00-18.00; +36 1 317 3611/203), valamint interneten a Jegymester oldalon.
 
Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén az esőnapon kerülnek megrendezésre. Jegyeket abban az esetben váltunk vissza, ha az időjárás miatt az előadást az esőnapon sem tudjuk megtartani.
 
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.
www.pim.hu
 

galéria
Terembérlet
Sajtószoba
Irodalmi évfordulók
Hírlevél feliratkozás
Nyitva tartás


 

K-V: 10-18h
Hétfőn a kiállítások zárva tartanak.
 
Kutatószolgálat:
A kutatószolgálat csütörtökön, április 30-án 13 óráig tart nyitva.
Kézirattár, Könyvtár, Médiatár
H-CS, 10-16 óráig
Művészeti és Relikviatár
H-CS, 10-15 óráig
Múzeumi és Dokumentációs Adattár
H– CS, 10-16 óráig.
Péntek: külső kutatók számára zárva.