Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

V.
29.
március 29.
S csüggedten érzem, hogy semmi és senki nincs olyan messze a világon egy embertől, mint egy másik ember.        
 (Szomszéd)

    március   
H K Sz Cs P Sz V
            1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
PIM főoldal

A hagyatékról

Ahogyan a könyveknek, úgy íróiknak és hagyatékuknak is megvan a maga sorsa. Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy bármit is megtudjunk az emigráció évtizedei alatt gyűlő Márai-hagyatékról, hiszen még az életmű egyes írásaival kapcsolatban is sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Ezért a Márai-kutatás és az író recepciója történetének kiemelkedő eseménye volt 1997. őszén a Márai-hagyaték hazaérkezése. A torontói Vörösváry Kiadó huszonkét kartondobozban szállította Budapestre Márai kéziratait, könyveit, tárgyait (pl. sétabot, töltőtoll, fényképezőgép), hangszalagjait, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyeztek el letétként. A hagyatékot másfél év alatt feldolgoztuk és a lehető legsokoldalúbban bemutattuk (könyv, kiállítás, előadás, CD) az érdeklődőknek.
A hagyaték kincseit közzétéve, a Helikon Kiadó jelentette meg Szabadulás című, 1945-ben írt, s a kiadás évéig (2000) ismeretlen regényét. Ugyancsak az író centenáriumának évében jelent meg a kizárólag az ő hangját rögzítő CD lemez Csak idegenben érti meg az ember címmel. (Ezen többek között hallható Halotti beszéd című leghíresebb verse is). Az Éltem egyszer én, Márai Sándor című képeskönyv, majd 2006-tól kezdve a Teljes Napló megjelentetése a hagyaték egyre teljesebb és sokoldalúbb arcát mutatja.
Kevésbé feltárt részei közé tartozik a Szabad Európa Rádióban felolvasott közel 750 jegyzet szövege (melyek javarészt az eredeti felolvasópéldányok!), az íróhoz írott levelek (mintegy 1800 levél) és néhány, kisebb terjedelmű és csak idegen nyelvre fordított változatában fennmaradt mű kézirata.

galéria