Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

K.
04.
augusztus 4.
Aztán: arányosság. Arányosnak lenni, mértéktartónak lenni, az lenni, amit szép, régi szóval kellemesnek neveznek, csaknem annyi, mint igazságosnak lenni: arányosnak lenni annyi, mint jogot tudni, miből mennyit van jogunk követelni, hol és mikor kell fölállni az élet lakomájáról, tudni a helyes szót, s nem mondani egy szóval sem többet, tudni ölelésben, háborúban, az élet cselszövéseiben a jogos mértéket, tudni, hogy csak az igazán szép, csak az igazán emberi, ami arányos.
(Kassai őrjárat)

    augusztus   
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
PIM főoldal

A hagyatékról

Ahogyan a könyveknek, úgy íróiknak és hagyatékuknak is megvan a maga sorsa. Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy bármit is megtudjunk az emigráció évtizedei alatt gyűlő Márai-hagyatékról, hiszen még az életmű egyes írásaival kapcsolatban is sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Ezért a Márai-kutatás és az író recepciója történetének kiemelkedő eseménye volt 1997. őszén a Márai-hagyaték hazaérkezése. A torontói Vörösváry Kiadó huszonkét kartondobozban szállította Budapestre Márai kéziratait, könyveit, tárgyait (pl. sétabot, töltőtoll, fényképezőgép), hangszalagjait, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyeztek el letétként. A hagyatékot másfél év alatt feldolgoztuk és a lehető legsokoldalúbban bemutattuk (könyv, kiállítás, előadás, CD) az érdeklődőknek.
A hagyaték kincseit közzétéve, a Helikon Kiadó jelentette meg Szabadulás című, 1945-ben írt, s a kiadás évéig (2000) ismeretlen regényét. Ugyancsak az író centenáriumának évében jelent meg a kizárólag az ő hangját rögzítő CD lemez Csak idegenben érti meg az ember címmel. (Ezen többek között hallható Halotti beszéd című leghíresebb verse is). Az Éltem egyszer én, Márai Sándor című képeskönyv, majd 2006-tól kezdve a Teljes Napló megjelentetése a hagyaték egyre teljesebb és sokoldalúbb arcát mutatja.
Kevésbé feltárt részei közé tartozik a Szabad Európa Rádióban felolvasott közel 750 jegyzet szövege (melyek javarészt az eredeti felolvasópéldányok!), az íróhoz írott levelek (mintegy 1800 levél) és néhány, kisebb terjedelmű és csak idegen nyelvre fordított változatában fennmaradt mű kézirata.

galéria