Ottlik Géza

„Nem a szó volt kezdetben, hanem a mondat, azt bontottuk fel mondatrészekre. Nem a mondat volt kezdetben, hanem a bekezdés, azt fejtettük ki mondatokban. Nem a bekezdés volt kezdetben, hanem a regény. A regényt már csak a hallgatás előzi meg.” (Ottlik Géza: A regényről, 1965)
 

Ottlik Géza

(1912-1990)
 
  
Az Emlékezések Ottlik Gézára című interjúsorozatunk a Minden megvan című Ottlik-kiállításhoz kapcsolódik, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum rendez az író születésének 100. évfordulója alkalmából.
Kortársak elevenítik fel Ottlik Géza alakját, beszélnek összetett egyéniségéről, az Iskola a határon jelentőségéről és arról az elementáris hatásról, melyet az író a hetvenes, nyolcvanas években a fiatal prózaírók generációjára gyakorolt.
A legrégibb, kuriózumnak számító felvétel Lengyel Balázsé, aki a múzeum hangarchívuma számára adott interjúban, nem sokkal az író halála után emlékezett pályatársára. A mostani alkalomra összeállított sorozatban  Rónay Lászlóval, Lengyel Péterrel, Esterházy Péterrel, Györe Balázzsal, valamint a Hajnali háztetők filmrendezőjével  Dömölky Jánossal és a film dramaturgjával, Fakan Balázzsal készült beszélgetés. A Réz Pál-interjút, melyet László Ferenc készített, a Magyar Rádió bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönet érte.
A mintegy ötórányi hanganyag néhány érdekes részlete meghallgatható a kiállításon is, a teljes anyag pedig virtuális kiállítás formájában itt, a pimmedia.hu oldalán tekinthető meg. Mint a másik két, Vas Istvánról és Nemes Nagy Ágnesről szóló összeállításunkban, itt is gazdag képanyag egészíti ki a felvételeket. Az írót és barátait ábrázoló fotók mellett rákattinthatunk például Esterházy Péter híres másolatára, melyet az író 70. születésnapjára ajándékként  készített a regényről, az Örley-kör alapítóinak aláírásgyűjteményére, Ottlik dedikációira vagy a Hajnali háztetők sok használatban megkopott csapójára is. 
Az összeállítás részeként természetesen Ottlik hangját is hallhatjuk, amint a Szentendrén megrendezett Szántó Piroska-kiállítást és a Petőfi Irodalmi Múzeum Kosztolányi-képzőművészeti kiállítását nyitja meg.
A fotók, kéziratok nagy része a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből való, melyet az emlékezők által megőrzött kéziratokkal, dedikációikkal, fotókkal és tárgyakkal egészíthettünk ki. Köszönjük, hogy ezeket megosztották velünk.
 
Az interjúkat készítette, összeállította Kelevéz Ágnes, a képeket szerkesztette Kemény Aranka, hangmérnök Bolla György.
 
Fotó: Bókay László
 
 

galéria