Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

P.
28.
augusztus 28.
Túlélni valakit, akit olyan nagyon szerettünk, hogy ölni is tudtunk volna érette, túlélni valakit, akihez olyan közünk volt, hogy majdnem belehaltunk, ez egyike az élet titokzatos és minősíthetetlen bűntényeinek. A törvénykönyvek nem ismerik ezt a bűnt. De mi ketten tudjuk. És azt is tudjuk, hogy minden sértődött, gyáva és gőgös okosságunkkal nem mentettünk meg magunknak semmit, mert ő meghalt, s mi éltünk, s hármunknak közünk volt egymáshoz, így vagy úgy, életben és holtan.
(A gyertyák csonkig égnek)

    augusztus   
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
PIM főoldal

Ajánló

 

Rómában történt valami

Bp. 2009. Helikon.
Az emigráns Márai meglehetősen furcsa történelmi regényeket írt. A műfaj klasszikus szabályainak csak látszatra felelnek meg e művek, valójában inkább példázatokról van szó. Ezek közül jelent most meg az író először 1971-ben, Torontóban napvilágot látott regénye.
 »
 
Ajánló

 

Szindbád hazamegy

Audio CD, 2004. Előadó: Mácsai Pál
Krúgy Gyula emlékének, Kéhliéknek, a kis Bródynak, a vörösbajszú főpincérnek, az íróknak, s mind a nőknek, zsokéknak, hajósoknak és úriembereknek, akik ismerték őt, s szerették, és gyászolják a világot, mely utánahalt.
 »
   
Ajánló

 

Márai-mozaik

Audio CD, 2002. Bánffy György összeállítása Márai Sándor műveiből
Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. 
            (Önmagamról)
 »
 
Ajánló

 

"Talán jó mégis az ember..."

Audio CD, 2000. Cseke Péter összeállítása Márai Sándor verseiből
Akarok még hinni az életemben
s a mások életében – akarom,
hogy izmos és erős legyen karom
s földaloljak egy lobogó „igen”-ben.
(Monológ)
 »
   
Ajánló

 

V. Raisz Rózsa: Szövegszerkezet és stílus Márai Sándor kisprózai műveiben.

Eger. 2008. Líceum Kiadó.
A lassan tengernyi terjedelmű Márai-szakirodalomban örvendetes a nyelvészeti-stilisztikai elemzések megszaporodása. V. Raisz Rózsa kötete eddigi kutatásainak egyféle összegzése.
 »
 
Ajánló

 

Mészáros Tibor: Košickỳ mešťan Márai. - Márai, a kassai polgár.

Kassa. 2008. Hernád Magyar Lap- és Könyvkiadó.
Minden városnak van valamilyen csalhatatlan ismertetőjele és sajátsága, amiről nem ad hírt az útikönyv. Egyik arról híres, hogy jókedvű, másiknak levegőjén érzik, hogy itt szeretnek politizálni, harmadiknak a könyvtárnál és templomnál híresebb jellegzetessége, hogy kitűnő füstölt oldalast lehet itt kapni.
(Hamu és lélek)
 »
   
Ajánló

 

Ítélet Canudosban

Bp. 2008. Helikon.
Először 1970 nyarán jelent meg az Ítélet Canudosban című regény, melyet két éven keresztül írt Márai. Naplójában több mint egy évtizeddel korábban említi a mű alapjául szolgáló Euclides da Cunha kötetet, tanulságos könyvnek nevezvén azt.
 »
 
Ajánló
 

Archívum

 »