Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

K.
28.
július 28.
Például azt mondjuk: embert emberhez kapcsol barátság, hála, szeretet, szerelem, szenvedély, érdek, gyűlölet, kíváncsiság, bosszúvágy, tunyaság, a nehézkedés törvénye, közöny. Vagy: ezek szerelmesek, ezek barátok, ezek unják egymást, ezek még tisztelik egymást. De akad e lehetőségeken kívül számtalan olyan kapcsolat még férfi és nő között, melyek menthetetlenül összekötik őket, s nem lehet névvel nevezni, nincs oka, miért vannak hát együtt, holott, szemmel láthatóan és minden jel szerint, kézzel-lábbal rugaszkodnának el egymástól, ha tehetnék. Van valamilyen ultraviolett-skálája is az emberek között az érintkezésnek, vannak emberi állapotok, melyeknek a nyelv szegénysége, tunyasága nem adott még elnevezést. Férfi és nő viszonyát általában leöntjük azzal a generálszóval, hogy szerelem. De van más is férfi és nő között, mint szerelem és barátság – van például olyan unalom, mely izgalmasabb minden kalandnál, van olyasfajta izzó erotika, melyben a résztvevők, halálra perzselten élnek és közben unatkoznak, mintegy ásítozva ülnek a tüzes kályhán. Milyen szegény a nyelv.
(Fading)

    július   
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
PIM főoldal

Ajánló

 

Rómában történt valami

Bp. 2009. Helikon.
Az emigráns Márai meglehetősen furcsa történelmi regényeket írt. A műfaj klasszikus szabályainak csak látszatra felelnek meg e művek, valójában inkább példázatokról van szó. Ezek közül jelent most meg az író először 1971-ben, Torontóban napvilágot látott regénye.
 »
 
Ajánló

 

Szindbád hazamegy

Audio CD, 2004. Előadó: Mácsai Pál
Krúgy Gyula emlékének, Kéhliéknek, a kis Bródynak, a vörösbajszú főpincérnek, az íróknak, s mind a nőknek, zsokéknak, hajósoknak és úriembereknek, akik ismerték őt, s szerették, és gyászolják a világot, mely utánahalt.
 »
   
Ajánló

 

Márai-mozaik

Audio CD, 2002. Bánffy György összeállítása Márai Sándor műveiből
Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. 
            (Önmagamról)
 »
 
Ajánló

 

"Talán jó mégis az ember..."

Audio CD, 2000. Cseke Péter összeállítása Márai Sándor verseiből
Akarok még hinni az életemben
s a mások életében – akarom,
hogy izmos és erős legyen karom
s földaloljak egy lobogó „igen”-ben.
(Monológ)
 »
   
Ajánló

 

V. Raisz Rózsa: Szövegszerkezet és stílus Márai Sándor kisprózai műveiben.

Eger. 2008. Líceum Kiadó.
A lassan tengernyi terjedelmű Márai-szakirodalomban örvendetes a nyelvészeti-stilisztikai elemzések megszaporodása. V. Raisz Rózsa kötete eddigi kutatásainak egyféle összegzése.
 »
 
Ajánló

 

Mészáros Tibor: Košickỳ mešťan Márai. - Márai, a kassai polgár.

Kassa. 2008. Hernád Magyar Lap- és Könyvkiadó.
Minden városnak van valamilyen csalhatatlan ismertetőjele és sajátsága, amiről nem ad hírt az útikönyv. Egyik arról híres, hogy jókedvű, másiknak levegőjén érzik, hogy itt szeretnek politizálni, harmadiknak a könyvtárnál és templomnál híresebb jellegzetessége, hogy kitűnő füstölt oldalast lehet itt kapni.
(Hamu és lélek)
 »
   
Ajánló

 

Ítélet Canudosban

Bp. 2008. Helikon.
Először 1970 nyarán jelent meg az Ítélet Canudosban című regény, melyet két éven keresztül írt Márai. Naplójában több mint egy évtizeddel korábban említi a mű alapjául szolgáló Euclides da Cunha kötetet, tanulságos könyvnek nevezvén azt.
 »
 
Ajánló
 

Archívum

 »