Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

H.
03.
augusztus 3.
Hogyan hangzanak e varázsszavak, melyek egyidősek az emberi lelkiismerettel? Az első: igazság. Mindenben igazság, a munkában, a gyönyörben, a kielégülésben, a felelősségben, a tapasztalásban, a legkisebb részletben is. Igazság, tehát műveltség. Igazság, tehát valóság. Igazság, tehát öröm, mosoly, az a másik mosoly, mely eláradt a görög világ felett vagy Márta arcán, mikor Krisztus meglátogatta, és az alkonyatban, a kertben az igazságról beszélt. Igazság, mikor az emberek dolgáról beszélünk, az indulatról és a kötelességről, a szeretetről és a felelősségről.
(Kassai őrjárat)


    augusztus   
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
       

Virtuális kiállítás

A hónap Máraija

Széllel szemben

Szakirodalom

Újdonságok a honlapon

Bibliográfiai kiegészítés XII.

A 2012-es év külföldi kiadásai

 
Ígéretünkhöz híven ebben az évben is pótoljuk az elmúlt évtized idegen nyelvű kötetkiadásait honlapunkon, ezúttal a 2012-es év termésével, természetesen azokat, melyekhez hozzáfértünk. Az új kötetek leírását honlapunk "Bibliográfia" menüpontjának "Külföldi megjelenések" rovatában találják.
 
 »

 

Márai-emlékszoba, Kassa

Hogyan juthatunk be az emlékszobába?

 
Sokszor csöng a telefon ugyanazzal a kérdéssel: "Hogyan lehet bejutni Kassán a Márai-emlékszobába?" A látszólag egyszerű kérdésre nem annyira egyszerű a felelet, de itt és most megpróbálunk válaszolni rá.
 »

 

Széllel szemben


  Honlapunkon megtekinthető a Martin Štelbaský és Enyedi Ildikó által készített, Széllel szemben címet viselő Márai-film.  »

 

Letölthető a Márai-brosúra!

Kalauz Márai Kassájához és Budapestjéhez

   »
A hónap Máraija

Július

Karinthy és Márai

 
Gyakran találkoztak, nem ritkán kávéházban vagy közös előadáson, esten. 1929-ben a Zeneakadémián tartott Karinthy-esten Márai felolvas egy írótársáról szóló szöveget Gyorsfénykép. Karinthy címmel, az Így írtok ti szerzője pedig recenzálja pl. A sziget című kötetet.
 »
Friss hírek Márai kapcsán
2015. június 15. hétfő

Lenin szakálla

Irodalmi délután Márai Sándor humoros írásaiból

 
Márai és a humor egymástól látszólag távol esnek, mégis valóság: az író szövegeit, különösen publicisztikáját át meg átszövi a humor valamilyen válfaja. 
 »

 
2015. április 27. hétfő

Márai Sándor vallomásai nyomában

Fischer Alajos tanulmányai kötetbe gyűjtve

 
Úgy tűnt, hogy 2013-ban Márairól mindössze egy kötet jelent meg Sándor Márai e Napoli címmel, a Nápolyi Egyetem kiadásában. Nem régen derült ki, hogy ebben az évben még egy, az íróról szóló kötet látott napvilágot. Ráadásul idehaza.
 »

 
2015. április 27. hétfő

Márai első lengyel fordítója

Elhunyt Feliks Netz

 
Márai műveit hárman fordítják rendszeresen lengyel nyelvre: Irena Makarewicz, Teresa Worowska és Feliks Netz. Utóbbi többek között A gyertyák csonkig égnek, a Vendégjáték Bolzanóban vagy a San Gennaro vére fordítója volt.
 »