Terembérlet
Sajtószoba
Irodalmi évfordulók
Hírlevél feliratkozás
Rendezvények

V.
14.
10:00
Családi délelőtt
A farsang havában mi a telet kicsit másképp búcsúztatjuk, megválunk mindattól, ami számunkra barátságtalan, félelmetes, ami borzaszt, vagy éppen megijeszt.
H.
15.
18:00
Itália ege tükröződött a Duna vizén
Zenés irodalmi est az Olaszországi Hungarológiai, Közép- és Kelet-Európai Tanulmányok Egyetemközi Kutatóközpontja védnökségével

«     február    »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
2012. május 11.

Ottlik 100

Programok

Ottlik Géza születésének 100. évfordulója alkalmából az egész év folyamán az íróra emlékező programok lesznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban,  Kőszegen és Gödöllőn.

Programok a PIM-ben májusban és júniusban:
 
Minden megvan
Ottlik Géza Emlékkiállítás
2012. május 23-tól 2013. január 30-ig látogatható.
 
Az Ottlik Géza születésének 100. évfordulójára rendezett kiállítás címét az író egyik elbeszélése adta. A tárlat a mára kultuszregénnyé vált Iskola a határon szerzőjének életművét mutatja be. Az első teremben berendezett dolgozószoba valamennyi bútora és tárgya Ottlik Géza hagyatékából származik. A kiállítás fényképek, képzőművészeti alkotások és személyes dokumentumok segítségével tekinti át a pálya főbb állomásait.
Ottlik visszatérő témáit, mint az emberi és írói tartást, az emlékezet és írás összefüggéseit, a nyelvi kifejezhetőség határait, a matematika szerepét, a nőkhöz való viszonyát, az istenhit problematikáját, a sport és a bridzs jelentőségét, valamint az utazás szeretetét a hozzájuk szervesen illeszkedő relikviákkal és Ottlik szövegeiből vett részletekkel emeltük ki.
 
 
Emlékezések Ottlik Gézára
Virtuális kiállítás a PIM honlapján
 
Az Emlékezések Ottlik Gézára című gazdag interjúsorozat a Minden megvan című Ottlik-kiállításhoz kapcsolódik, az író születésének 100. évfordulója alkalmából. Kortársak elevenítik fel Ottlik Géza alakját, beszélnek összetett egyéniségéről, az Iskola a határon jelentőségéről és arról az elementáris hatásról, melyet az író a hetvenes, nyolcvanas években a fiatal prózaírók generációjára gyakorolt. A legrégibb, kuriózumnak számító felvétel Lengyel Balázsé, aki a múzeum hangarchívuma számára adott interjúban, nem sokkal az író halála után emlékezett pályatársára. A mostani alkalomra összeállított sorozatban  Rónay Lászlóval, Lengyel Péterrel, Esterházy Péterrel, Györe Balázzsal, valamint a Hajnali háztetők filmrendezőjével  Dömölky Jánossal és a film dramaturgjával, Fakan Balázzsal készült beszélgetés. Réz Pál interjút. melyet László Ferenc készített, a Magyar Rádió bocsátotta rendelkezésünkre. A mintegy öt órányi hanganyag meghallgatható a kiállításon, emellett virtuális kiállítás formájában is megtekinthető a pimmedia.hu oldalán. Itt gazdag képanyag egészíti ki a felvételeket. Az írót és barátait ábrázoló fotók mellett rákattinthatunk például Esterházy Péter híres másolatára, melyet az író 70. születésnapjára ajándékként  készített a regényről, az Örley-kör alapítóinak aláírásgyűjteményére vagy a Hajnali háztetők sok használatban megkopott csapójára is. Az összeállítás részeként természetesen Ottlik hangját is hallhatjuk, amint a Szentendrén megrendezett Szántó Piroska-kiállítást és a Petőfi Irodalmi Múzeum Kosztolányi-kiállítását nyitja meg.
 
Az interjúkat készítette, összeállította Kelevéz Ágnes, a képeket szerkesztette Kemény Aranka.
 
 
Egy éjszaka Ottlikkal

Az interaktív irodalmi séta Ottlik: Hajnali Háztetők c. regényének városi túra jellegű élmény formájában való feldolgozása. A valós és digitális tartalmakat vegyítő játék résztvevői csoportosan, a cselekmény szálát követve az éjjeli városon át ismerik meg a történet szereplőit és helyszíneit, amelyek felidézésével a korabeli Budapest és a kor képe rajzolódik ki számukra. Az alkalmazás okostelefonnal, illetve bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközzel igénybe vehető.

Kreatív Technológia Labor, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Sztaki, Petőfi Irodalmi Múzeum
 
Az Ottlik-év további programjairól itt olvashat!

Terembérlet
Sajtószoba
Irodalmi évfordulók
Hírlevél feliratkozás