Rendezvények

V.
26.
15:00
Vasárnapi séta a Károlyi-palotában

A díszes termeken és könyvtáron át vezető séta során vendégeink megismerhetik a klasszicista palota és az egyik legnagyobb magyar főúri család, a Károlyiak évszázadokat átívelő történetét
V.
26.
17:00
Képek, videók
Inspirációk Schein Gábor verseire
Gergely Nóra képzőművész kiállítása

«     április    »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
2014. szeptember 30. kedd

Falra fújt Weöres-verssorok

Molnár Gabriella írása a Weöres-kiállításról

  Ha van, akit sosem csábított még arra a pitypang bóbitája, hogy magjait a szélbe fújja, az ne nézze meg a Weöres 100 kiállítást. De mindenki más föltétlenül. Budapesten már csak ma és holnap látható a Petőfi irodalmi Múzeumban, utána országjárásra indul A megmozdult szótár  »

 
2011. október 04. kedd

Sétálj Máraival!

Így készülünk Kassával 2013-ra
R. Kiss Nelli cikke a Magyar Nemzetben

  Közös magyar-szlovák szervezésű Márai-séta is szerepel a 2013-as kulturális főváros programjában. Az író bemutatására 160 ezer eurót kaptak a szervezők, a Márai-emlékszoba már meg is nyílt Kassán.  »

 
2011. október 04. kedd

Tündérek a Tabánban

A Népszabadság cikke / Bárkay Tamás
Múzeum - Hogyan lehet kiállítani a mesét?

 
Mesemúzeumot nyitnak Budán, közelebbről a Döbrentei utca 15.-ben: az alapkövét éppen tegnap rakta le a városrész polgármestere, Nagy Gábor Tamás és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, E. Csorba Csilla.
 »

 
2011. szeptember 22. csütörtök

A költő valódi arcát keresi a PIM új Petőfi-kiállítása

A Kultúra.hu cikke

  Ki vagyok én? Nem mondom meg... – Petőfi választásai címmel nyílt meg szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új Petőfi-kiállítása.  »

 
2011. szeptember 12. hétfő

Lányszöktetéstől a kiskocsmáig

Papp Sándor Zsigmond írása a Népszabadságban

  Emlékkörút - Nyártól Kassán, ősztől Pesten is felkereshetők Márai életének legfontosabb állomásai. Megkerült Márai Sándor szülőháza: ez a legnagyobb újdonsága annak az emlékkörútnak, melynek helyszínei Kassát és Budapestet érintik.  »

 
2011. szeptember 12. hétfő

Rafinált csipkék árulják el a nők titkait

Pálffy Renáta írása a Magyar Nemzet Online-on

  Lebegő fehér fűzők, kacifántos vonalú csipkék halma, a falakon folyton ismétlődő szó: nő. Nem egy szürreális álomról van szó, Kedves Olvasó, hanem egy különös találkozásról, mely révén a Petőfi Irodalmi Múzeum diszkrét fénnyel megvilágított termeiben irodalom és textilművészet kart karba öltve mesél a szebbik nemről.  »

 
2011. szeptember 07. szerda

Újabb Petőfi-mozaikok a digitális korban

R. Kiss Kornélia kérdezi E. Csorba Csillát a Magyar Nemzetben

  Sokarcú művészemberként, modern alakként mutatja be a költőt a Petőfi Irodalmi Múzeum szeptember végén nyíló új kiállítása  »

 
2011. szeptember 06. kedd

Tafota grófnő csipkéi

Scipiades Erzsébet írása a TeXtúra kiállításról

  Zoób Kati divattervező időnként meglepi, elképeszti rajongóit. Mert hol rabruhához tervez mintát, hol pedig, mint most, hagyaték csipkékből készít ájult szép, erotikus ruhákat. Látták már a Petőfi Irodalmi Múzeumban Tafota grófnő csipkéit?  »

 
2011. szeptember 02. péntek

Okostelefonokra készít kalauzt a PIM

Az MTI híre a Hirado.hu-n

  A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szeptember 21-én nyíló új Petőfi-kiállítása számos technikai újdonsággal szolgál. Ezek egyike, hogy okostelefonra készül a katalógusa.  »

 
2011. június 03. péntek

Ki is az a ködlovag?

Gellér Katalin írása a PIM kiállításáról a MagyarMuzeumok.hu-n.

  A Petőfi Irodalmi Múzeumban különös randevú szemtanúi lehetünk: a századfordulós irodalom és a képzőművészet találkozója zajlik a szemünk előtt.  »

 
2011. május 10. kedd

Képzetek, társítások


  A Petőfi Irodalmi Múzeum video-estjén vizualitás és narrativitás csapott össze öt-tíz perces kisfilmekben. Az alkotók impressziókból építkező történetekkel és képegyveleggé bomló históriákkal ünnepelték Csáth Gézát és a videoművészetet. FÜRTH ESZTER BESZÁMOLÓJA a Revizoron.  »

 
2010. november 24. szerda

Szó és vonal találkozása

Laik Eszter beszámolója az IrodalmiJelen.hu-n.

 
Idén nyáron a zsennyei alkotótáborban a Képzőművészeti Egyetem és a Jaschik Álmos Szakképző Iskola néhány grafikus hallgatója kortárs magyar írók, költők műveinek ihletésére készítette el munkáit. Ezekből rendezett kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum.
 »

 
2010. november 17. szerda

Restaurálták a PIM "ismeretlen" Vizsolyi Bibliáját

Kamarakiállításon mutatja be frissen restaurált Vizsolyi Bibliáját keddtől a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtára.

 
A PIM a Vizsolyi Biblia első kiadásának egy hiánytalan példányát őrzi, erről a példányról azonban mindeddig a magyar könyvtárkutatás nem tudott, így most eggyel gyarapodott a nyilvántartott Vizsolyi Bibliák száma.
 »

 
2010. november 08. hétfő

Légió mindhalálig

Csordás Lajos cikke a Népszabadságban

 
Rejtő Jenőnek nem életrajza van, hanem legendáriuma, mondja Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, aki a múzeum 2003-as Rejtő-kiállításának egyik rendezője volt. Sok életadat olyan „bizonytalan”, mint a kilépés ama híres Rejtő-kocsmából, hová a belépés „díjtalan”.
 »

 
2010. október 28. csütörtök

Mikszáth és a nagyváros

Császtvay Tündével, a Mikszáth fekete városai főszervezőjével Szentpály Miklós beszélget a Litera.hu-n.

 
Tudták, hogy Mikszáth Budapest írója volt, vagy hogy A fekete város detektívregényként is értelmezhető? A Petőfi Irodalmi Múzeum új, Mikszáth Kálmán életművét feldolgozó kiállításán ezek mellett sok más kevésbé ismert részletet is megtudhatunk a nagyszerű íróról. Császtvay Tündével, a tárlat főszervezőjével Szentpály Miklós beszélgetett.
 »

 
2010. október 22. péntek

Magyar írók Bécs-élménye a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Kultúra.hu beszámolója

  A magyar írók és Bécs kapcsolatáról szól a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn megnyílt új tárlata, amelyet jövőre - Magyarország európai uniós elnökségének idején - az osztrák fővárosban is láthat a közönség.  »

 
2010. szeptember 22. szerda

"Mint millió üveggolyó"- A Pál utcai fiúk

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Veszprémben

  Több mint 100 éve indult hódító útjára Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk regénye (1907), amely máig az egyik legkedvesebb olvasmánya gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.  »

 
2010. szeptember 10. péntek

Élet és írás szimbiózisában

Az Új Könyvpiac cikke

  Cséve Anna szerkesztővel Bán Magda beszélget Móricz Zsigmond: Naplók – 1924–1925 című kötetről, mely a Noran 2004 Kiadó gondozásában jelent meg.  »

 
2010. augusztus 16. hétfő

A gladiátor meg a gömböc

Részlet a Népszabadság beszámolójából a Sziget Múzeumi Negyedéről (Valaczkay Gabriella)

  Mit hívtak régen szaporítómagnak a boncmesterek, hogy nézett ki Ady Endre kissrác korában és miért kötöznek vudu babát a fogvatartottak a kalocsai női börtönben – mindezt megtudhatjuk a Sziget Múzeumi Negyedében, amit kissé meglepő módon elsősorban külföldiek látogatnak.  »

 
2010. július 12. hétfő

Élte, írta Faludy György

Nagy Gergely Miklós írása a Népszavában a PIM Faludy-kiállításáról

  Még Haitin is írt verset az idén száz éve született Faludy György, és még hol mindenhol a világon. Hol nem? - talán ez itt a kérdés. A Petőfi Irodalmi Múzeumban igényesen válogatott tárlaton mutatják be a költő kivételesen gazdag életét, és azt, hogy a megélt valósághoz milyen szorosan kapcsolódott költészete. A kiállítás október 3-áig tekinthető meg.  »

 
2010. július 09. péntek

Faludy versei a metróban


  A száz éve született Faludy György verseivel találkozhatnak korabeli fotókkal díszített, nagyméretű tablókon szerdától a budapesti millenniumi földalatti, valamint a 2-es és 3-as metró utasai.  »

 
2010. július 01. csütörtök

Képriport

Jótékonysági koncert az árvízkárosultak javára

 
Június 27-én vasárnap a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Vujicsics együttesekkel közösen szervezve tartottuk jótékonysági hangversenyünket a PIM Fesztivál keretében. A koncerten az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtött adományokat a  felsőzsolcai árvízkárosultak javára. Az eseményen résztvevők közel félmillió forintot adakoztak, melyet a segélyszervezet mihamarabb el is juttat a rászorulók számára.
 »

 
2010. június 29. kedd

„Legizgatóbb fűszerem”

Kabdebó Lóránt írása a Magyar Nemzetben a Móricz-naplók 1924-25 kötetről.

  Számomra az idei könyvhét legizgatóbb eseményét Móricz Zsigmond 1924--1925-ös naplóinak lapozgatása jelentette. Nem a kritikusnak, az irodalomtörténésznek (persze annak is, hogyne!), hanem az olvasónak.  »

 
2010. június 07. hétfő

Képriport

A Mikszáth-napról

 
Május 28-án Nógrád megye kulturális-turisztikai ajánlataival egy egész napra Budapestre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba költözött. A rendezvény Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóján került megrendezésre.
 »

 
2010. június 04. péntek

Képriport

A PIM a könyvhéten

 
A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak várja Önt a 81. Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren, a 130-as pavilonban.
 »

 
2010. május 03. hétfő

Márai-kiállítás Brüsszelben


  A Petőfi Irodalmi Múzeum Márai Sándorról szóló életmű-kiállítását nyitották meg szerdán a brüsszeli magyar kulturális központban. Márai Sándor életművéből egyre többet ismer meg a világ: sokan és sokat publikáltak róla, élete mégis jórészt ismeretlen az olvasó számára, ő a "rejtőzködő író".  »
Terembérlet
Sajtószoba
Irodalmi évfordulók
Hírlevél feliratkozás
Nyitva tartás


 

K-V: 10-18h
Hétfőn a kiállítások zárva tartanak.
 
Húsvéti ünnepi nyitva tartása

2014. április 04., 05. és 06.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a húsvéti
ünnepek alatt a rendes nyitva tartás
szerint látogatható.
Az Ady Emlékmúzeum,
és a  Kassák Múzeum
április 04-én szombaton
és 05-én vasárnap
zárva tartanak.
Április 06-án hétfőn
az intézmények
zárva tartanak.
Ezen a napon a kiállítások
nem látogathatók.
 
Kutatószolgálat:
Kézirattár, Könyvtár, Médiatár
H-CS, 10-16 óráig
Művészeti és Relikviatár
H-CS, 10-15 óráig
Múzeumi és Dokumentációs Adattár
H– CS, 10-16 óráig.
Péntek: külső kutatók számára zárva.