Márai Sándor

Nyitólap
A honlapról
Életrajz
A hónap Máraija
Bibliográfiák
Márai a PIM-ben
Újdonságok
Szakirodalom
A Márai Sándor-díj
Márai a Pimmédián
Ugródeszka
 

Márai idézetek

Szo.
29.
november 29.
Megismerünk testeket, melyek olyan mélyen, oly gyöngéd derengéssel élnek bennünk, mint amilyen gyöngyfénnyel a Szűz teste derengett az angyal számára, aki a Hírt hozta.
 (A féltékenyek)

    november   
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
PIM főoldal

Hírarchívum

 

Sirály és Az igazi

Újabb Márai-művek idegen nyelven
Franciaországban minden évben megjelenik egy új Márai-kötet, így volt ez tavaly is, így lesz idén is. Ugyanakkor örömteli, hogy a világnyelvek mellett időnként kevesebb fordítást magukénak mondható országok is kiadnak valamilyen újdonságot írónktól.
 »
 
Hírarchívum

 

Ulysses, Candidus

Márai a Szabad Európa Rádióban
Végre elérkezett annak az ideje, hogy kézbe vehessük az író SZER-ben elhangzott felolvasásait! Megjelent a sorozat első kötete, mely csaknem hatszáz oldalon mutatja be az 1951-1953 közötti kommentárokat.
 »
   
Hírarchívum

 

A szegények iskolája

Pszichodramatikus tréning 80 percben
Márai talán legironikusabb művét is elérte a színpadi feldolgozás - végre! A szegények iskolája ugyanis - szemben némely dramatizált regényével - nézőtérre termett, s ez csak a formai ok, ami miatt örülhetünk az új bemutatónak. A tartalmi indok maga téma.  »
 
Hírarchívum

 

A XIV. kötet

A Teljes Napló 1967-1969
Lassan, de biztosan halad előre a Márai-napló kiadása, melynek újabb kötete az író "tisztán" olaszországi, salernói időszakának gondolatait, olvasmányait, eseményeit tartalmazza.
 »
   
Hírarchívum

 

Dagbok 1984-1989

Újabb nyelven jelent meg az utolsó Márai-napló
Az író utolsó naplója már eddig is több nyelven látott napvilágot, ezek között "természetes módon" vannak jelen a főbb nyugati kiadók kötetei, de ezúttal a kevesebbek által ismert, svéd nyelvű kiadásnak örülhetünk.
 »
 
Hírarchívum

 

Márai újrakiadások

Vajon hol?
Az alcímben jelzett kérdésre a válasz akár több ország is lehetne, valójában nagy biztonsággal tippelhető meg, hogy a többi országtól eltérő Márai-kiadások és a korábbiak új megjelentetése Lengyelországban történt.
 »
   
Hírarchívum

 

Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet...

Irodalmi délután az író születésnapja alkalmából
A Petőfi Irodalmi Múzeum is szeretne megemlékezni a huszonöt éve elhunyt íróról, de az emlékezésnek ezúttal rendhagyó módját választottuk: honlapunk névadójának alakját az elmúlt negyedszázad Márai-képeinek változásában vizsgáljuk.
 »
 
Hírarchívum
 

A Márai-délután részletes programja

2014. április 10. 17-20 óráig
Ígéretünkhöz híven alább közöljük az április 10-i program részletes műsorát.
 »
   
Hírarchívum

 

Átváltozások. A szegénység vége

Előadáson jártunk
Örömmel számoltunk be nemrégiben arról, hogy a Rózsavölgyi Szalon műsorra tűzte Márai egyik legaktuálisabb művét, A szegények iskolája című szatirikus esszét. A Szalon jóvoltából megnézhettük az előadást, az alábbiakban az ott látottakról adunk beszámolót.
 »
 
Hírarchívum
 

Ég és föld között

Márai-est a New York Palota Róma termében
Néhány nap múlva lesz huszonöt éve, hogy Márai Sándor öngyilkos lett, ezért teljesen indokolt, hogy különböző módon felidézzük alakját, életmművét. Ebből az alkalomból egész estés program keretében találkozhatunk íróval, művel, személyiséggel.
 »
   
Hírarchívum

 

Elhunyt Szőnyi Zsuzsa

Vasárnap, 89 éves korában érte a halál
Ismét eggyel kevesebb olyan ember él köztünk, aki személyesen ismerte Márai Sándort. És Szőnyi Zsuzsát nem csak ezért gyászoljuk.
 »
 
Hírarchívum

 

Gyertyák, San Gennaro, Béke

Három Márai-regény új köntösben
Az olvasók szeme lassan hozzá szokik az új külsőben megjelenő Márai-kötetekhez, mely az irodalmi életmű köteteit hivatott összegyűjteni egységes formátumban. Ennek új darabjait rövidesen kézbe vehetjük.
 »
   
Hírarchívum

 

Itália életérzés

A Márai-bedekker sorozat harmadik kötete
Budán lakni világnézet. Régi Kassa, álom. Itália életérzés. E három kötet az író életének fontos állomásait mutatja be képekkel, idézetekkel, tanulmánnyal.
 »
 
Hírarchívum

 

M. S. mester hazatalál

Részlet Tábori László drámájából
Márai Sándor végnapjáról írt kétfelvonásos drámát Tábori László az elmúlt évben. Bemutatója illetve sajtóbeli megjelenése (tudomásunk szerint) eddig nem volt, így jelen közlés a darab "ősbemutatójának" tekinthető - legalább is a II. felvonásénak.
 »
   
Hírarchívum

 

Márai Bulgáriában

A Literaturen Glasz Márai-száma
2013 májusában a Sztara Zagorában megjelenő irodalmi folyórat a magyar írónak szentelte a teljes számot. Máig két könyve jelent meg itt, elsőként a főműként számontartott Egy polgár vallomásai (2002), majd négy évvel később A gyertyák csonkig égnek.  »
 
Hírarchívum

 

Márai magángyűjteményben

Egy spanyol szakértő-gyűjtő
Szinte minden országban találhatók olyan bibliofilek, akik szívügyüknek tekintik különböző országokból származó irodalmi művek saját nyelven megjelent köteteinek gondos és alapos összegyűjtését. Mindez nem egyszer szakértelemmel is párosul, mert ezt a szenvedélyt is csak így érdemes folytatni...
 »
   
Hírarchívum

 

Megemlékezés Kassán

Az április 11-i program
Figyelő szemünket Budapest mellett Kassára is vetjük, hiszen az író születésnapján ismét rendezvényekkel tiszteleg híres szülötte emléke előtt.
 »
 
Hírarchívum

 

Újabb Márai-tanú távozott közülünk

Furkó Zoltán halálára
Július 3-án elhunyt Furkó Zoltán rádiós- és tévésszerkesztő, azon utolsó személyiségek egyike, aki személyesen találkozott és hosszabban beszélgetett Márai Sándorral.
 »
   
Hírarchívum

 

Volt egyszer egy Márai-est

Az író halálának negyedszázados évfordulója alkalmából
A New York Művész Páholy rendezvényén többszáz fős közönség láthatta-hallhatta a meghívott vendégek tolmácsolásában az 1989-ben elhunyt író utóéletének sokszínűségét.
 »
 
Hírarchívum
 

2008

 »
   
Hírarchívum
 

2009

 »
 
Hírarchívum
 

2010

 »
   
Hírarchívum
 

2011

 »
 
Hírarchívum
 

2012

 »
   
Hírarchívum
 

2013

 »